FAQ om Linoljesåpa

Det här blir ett inlägg som förhoppningsvis ger svar på en hel del olika frågor om linoljesåpa. Om det dyker upp fler frågor fyller jag på med dessa också.

Kolla in Jordkloks butik de har allt du behöver för att komma igång med såpskurning. Du kan köpa både såpa och borstar där.

Kan man diska med linoljesåpa?

Ja man kan diska med linoljesåpa. Det är bara att droppa i lite såpa i vattnet och sätt igång. Disken kommer bli ren men du kommer inte att få ett löddrigt diskvattnet som du får när du använder vanligt diskmedel.

Vad är linolja bra för?

Linolja är bra att använda för att impregnera och skydda trä med. Linoljan sugs upp av träet och ger ett långvarigt skydd. Linolja är huvudingrediens i linoljefärg, linoljekitt och linoljesåpa.

Vad är linoljesåpa bra för?

Linoljesåpa är bra att rengöra golv, kläder, mattor och verktyg med bland annat. Det finns många fler områden också.

Vad är skillnaden på linsåpa och linoljesåpa?

Det är ingen skillnad. Såpan benämns olika av olika personer men är egentligen samma produkt alltså en såpa producerad av linolja.

Hur länge håller linoljesåpa?

Det finns ingen bortre gräns för hållbarheten hos linoljesåpa. Linoljesåpa bör förvaras över fryspunkten.

Hur mycket linoljesåpa per liter vatten?

Om du menar när man ska skura golvet så kan man blanda i 1 deciliter såpa i 10 liter vatten. Om du ska diska med såpa räcker det med 1 tesked för en diskbalja ljummet vatten.

Hur blandar man linoljesåpa?

Det här är nog egentligen samma fråga som den ovanför. Hör av er i kommentarerna om något verkar underligt.

Kan man använda linoljesåpa som tvål?

Ja det går utmärkt. Såpan är helt ofarlig för händer. Den används också inom hälsovård för fotvård.

Hur använder man linoljesåpa på trall?

Om du har tänkt rengöra trallen med såpa så kommer det att fungera utmärkt. Har du däremot tänkt impregnera för att skydda trätrallen är det istället linolja du ska använda.

Så här gör du. Ta en hink med vatten, skurborste och trasa samt såpan. Blöt ner trallen med vatten och trasa. Lägg lite såpa direkt på skurborsten och skura. Skölj av med blöt trasa och rent vatten. Torka upp det blöta med urkramad trasa.

En mer utförlig beskrivning finns i vårt inlägg om Linoljesåpa.

Hur använder man linoljesåpa på altan?

Se svaret i frågan ovanför om du har ett trädäck, fast de flesta golv kan skuras på samma vis. Om du ska moppa behöver du bara hälla 1 deciliter såpa i skurvattnet och sedan köra igång.

Hur applicerar man linoljesåpa?

Det beror helt på vilket ändamålet är. Är det för att ta bort färg kan man pensla på linoljesåpa direkt eller sänka ner föremålet i en burk såpa för att färgen ska lossna. Om du har en fläck på ett klädesplagg kan du droppa på lite linoljesåpa direkt på fläcken och gnugga in den, sedan vänta lite och tvätta som vanligt. Ska du däremot tvätta kläder, skura golv eller diska är det betydligt mindre mängder som behövs. Länk till inlägget om att tvätta med linoljesåpa.

Hur farlig är linoljesåpa?

Linoljesåpa är ofarligt och miljövänligt. Läs mer i nästa fråga.

Är linoljesåpa giftigt?

Nej. Den är miljövänlig och tillverkad av förnybara material. Den är tillverkad utav linolja, kalilut, vatten och sprit,. Vi har sparat några säkerhetsdatablad för nedladdning ifall ni vill läsa mer i dem.

Hur använder man vitpigmenterad linoljesåpa?

Jag vet inte, jag har aldrig använt vitpigmenterad linoljesåpa. Ni får gärna skriva info om detta i kommentarsfältet om ni vet mer.

Kan linoljesåpa självantända?

Nej. Linoljesåpa är inte brandfarligt och kan inte självantända. Linolja är däremot väldigt brandfarlig och man ska vara försiktig vid användning av linolja. Läs mer här hos Brandskyddsföreningens information om linolja.

Jag hittade information och svar på frågorna hos Claesson Trätjära, Stockholms Läns Museum, Källans naturprodukter.

En reaktion på ”FAQ om Linoljesåpa

  1. Pingback: Tvätta med linoljesåpa – Övergården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s