Fakta Värmlandsfår

Värmlandsfår är en allmogeras* som namnet antyder ursprungligen kommer från Värmland.

Värmlandsfåren är ofta svartgrå men det förekommer både vita, bruna och skäckiga (fläckiga). Fåren är ganska små, en vuxen tacka väger mellan 45-60 kg. Tackorna lammar en gång om året, oftast under vårvintern. De får oftast 1-2 lamm men både trillingar och fyrlingar förekommer ibland. Ju äldre en tacka blir desto större chans att den får fler lamm, likadant om tackan själv är trilling så ökar chansen.

Tackorna är kulliga (utan horn) och baggarna behornade. Ullen varierar från rya, till gobeläng till finull. Den lämpar sig utmärkt till att både tova och spinna.

Värmlandsfår vid vårbete på Övergården
Värmlandsfår – bagge på Övergården

Köttet är av utmärkt kvalité och djuren ger fina skinn.

*Allmogefår är ett samlingsnamn för sju olika lantraser*. De andra raserna är Dala-Pälsfår, Åsenfår, Klövsjöfår, Gestrikefår, Helsingefår och Roslagsfår.

*Lantraser

Lantraser är djur som anpassat sig till den lokala miljön under mycket lång tid, de har ”anpassat sig till torvan”. Dessa djur anses av många som oekonomiska och inte tillräckligt produktiva i dagens intensiva jordbruk. Men dessa djur är en levande del av vårt kulturarv och de betydde mycket för människorna på landsbygden förr i tiden. Det är dessa djur som skapat vårt unika odlingslandskap i alla delar Sverige! De är dessutom en viktig genresurs då man inte vet vilka egenskaper som kan behövas i framtiden.
Djuren är härdiga, ofta mycket rörliga och goda fodersökare, vilket gör dem till duktiga betesdjur. De är goda foderomvandlare och lämpar sig därför mycket bra för extensivt jordbruk, t ex ekologisk djurhållning, fäbodsbruk, naturvårdsbeten m m.

Dessa djur har egenskaper som under lång tid anpassat sig till den unika svenska landsbygden och är därför väl värda att bevara inför framtiden!

Vid frågor och funderingar, köpa får eller kött kontakta oss på overgarden@gmail.com eller sofie.saxe@hotmail.com.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s