Det här receptet har blivit min och Johans favorit för tillfället.
De blir så underbart luftiga och härliga!


Stora lufthål inuti när degen fått jäsa långsamt i rumstemperatur.
Jag har nu provat en del recept på kalljäst bröd och de som jäser i rumstemperatur och har en mindre mängd jäst är de bröd som blir godast. De får jäsa så långsamt att smaken utvecklas på ett helt annat sätt än vid vanlig jäsning.
Receptet på frallorna hittade jag här.
Ingredienser
- 12 g jäst
- 3 dl kallt vatten
- 1 msk honung
- 1,5 tsk salt
- 6,5 dl vetemjöl special
Med denna mängd blir det 8 frallor men jag brukar alltid dubbla satsen. Det får precis plats att jäsa i den stora bunken till hushållsassistenten.
Gör så här:
På kvällen:
Smula jästen och blanda ut den i vattnet. Tillsätt honung och salt.
Här brukar jag faktiskt tillsätta en matsked med olivolja först. Mest för att det gör det lättare att mäta upp honungen då den glider ur måttet efter att man haft olja i det. Sen tror jag att alla bröd mår bra av en skvätt olivolja.
Här brukar jag faktiskt tillsätta en matsked med olivolja först. Mest för att det gör det lättare att mäta upp honungen då den glider ur måttet efter att man haft olja i det. Sen tror jag att alla bröd mår bra av en skvätt olivolja.
Sen blandar du i allt mjöl, täcker bunken med bakduk. Jag brukar ta både plastfolie och bakduk. Låt stå över natten, ca 10 timmar.
På morgonen:
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och lägg bakduken över. Låt jäsa igen i 30-40 min.
Sen delar du försiktigt degen i det antal frallor du vill ha. Jag brukar använda degskrapan. Du ska inte knåda eller forma frallorna, då sjunker de ihop och jäsningen blir förstörd. Om du bara försiktigt delar degen och lägger frallorna på bakplåtspapper på en plåt så blir de höga och luftiga i ugnen.
Grädda i 250 grader i typ 12 min.
Jag klämde i mig två direkt med massor av smör!
Innehåller annonslänkar till våra affiliate partners.
Bra att ha när du ska baka
Läs också om vilka tillbehör du behöver ha hemma när det är dags att baka.