Vår flock

Vi har länge pratat om att skaffa fler djur, dels för att gården lever upp om det bor djur här men också för att gården växer igen.
Vi har tidigare år haft hästar inhyrda på sommarbete men det räcker inte. Hästar äter bara det fina gräset, det korta, färska och späda gräset.
Vi behöver några djur som öppnar upp ett landskap, som tar sly och annat.
Men vi vill samtidigt inte ha ett heltidsjobb med djuren.
Så efter flera år och mycket funderande så bestämde vi oss för att skaffa får, men naturligtvis inte vilka får som helst. Vi vill ha en trevlig, lättskött och lagom stor ras, inga köttdjur.
Så vi valde det naturligaste som finns, en gammal allmogeras, Värmlandsfår.

Sommaren 2011 gjorde vi verklighet av våra planer, två tackor och fyra tacklamm hämtade vi från Finnbråten utanför Karlstad, där Per & Pia Karlssson bor. Kerstin och Britta är födda 2010, Inga, Tingeling, Lisa och Anna är födda 2011.
Lite senare åkte jag till Camilla Rolfsdotter i Skärblacka utanför Linköping och köpte vår första bagge, Helge. Han är också född 2011.
Pampe, vår andra bagge är köpt i Finnbråten men är inte född där, han är lika gammal som Helge.
I april 2012 föddes våra första lamm, det blev 9 stycken totalt. 3 bagglamm som slaktades sent på hösten och 6 tacklamm som vi sparade och ska användas i avel.
Det föddes 16 lamm under vårvintern 2013 men bara 12 överlevde, vi förlorade ett bagglamm under hösten också. Alla lamm utom ett slaktades i början av oktober och allt kött såldes i lammlådor. Kunderna finns i Karlskoga, Uppsala och Stockholm.
Vi sparade ett tacklamm, Kajsa. Dels för att hon är den mysigaste och keligaste av alla och dels för att vi valde att slakta Britta, en av de första tackorna som vi köpte. Britta har varit dålig i magen och efter rådfrågning hos Distriktsveterinärerna beslutade vi att slakta henne när inget hjälpte.
Vi har nu en flock på fem tackor och en bagge, Helge går tillsammans med Kerstin, Anna, Lisa, Inga och Tingeling.
I slutet av augusti åkte jag och bytte bort Pampe mot en annan bagge. Vi ville ha en snällare bagge eftersom Pampe var riktigt stångig av sig och så ville vi ha lite nytt blod i flocken. Hit flyttade Ullrik, en riktigt snäll bagge född 2012.
Han går tillsammans med Kajsa, Madicken, Annika, Ida, Tjorven, Lotta och Ronja.

Kontakta oss på overgarden@gmail.com eller sofie.saxe@hotmail.com

20130710-151016.jpg

20130710-151024.jpg

20130710-151034.jpg

20130710-151042.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s