Luftigt och enkelt bröd. En klassiker med god smak. Kalljäsningen är perfekt då man kan göra en deg och bara grädda några kakor åt gången så får man färskt bröd varje dag. Det är bara att låta degen ligga kvar i kylskåpet. I den här kakan gör sig Anis och Fänkol, brödkryddan, god nytta och ger brödet en rikare smak.

Ingredienser
- 6 gram jäst
- 5 dl mjölk
- 4 dl vetemjöl
- 10 dl rågsikt
- 2 teskedar salt
- 2 matskedar sirap
- 100 gram smör
- 1 matsked brödkrydda (mald anis 50% och fänkål 50%)
Gör så här
- Smält smöret 100 gram i en kastrull och låt det svalna.
- Mät upp 5 deciliter mjölk i en skål och blanda med 6 gram jäst.
- Blanda ner 4 deciliter vetemjöl i skålen.
- Blanda ner 2 teskedar salt och 2 matskedar sirap i skålen.
- Rör om smeten rejält och blanda sedan ner smöret som svalnat.
- Blanda ner 10 deciliter rågsikt. Nu blir det en deg.
- Knåda rejält till en härlig och fuktig deg.
- Låt jäsa i kylskåpet eller sval plats i minst 10 timmar. Degen kan ligga i kylskåpet flera dagar utan problem.
- Dela upp degen i 4 delar på bakbordet.
- Forma klumparna till 4 platta kakor utan att bearbeta degen alltför mycket. Stick små fina hål med en gaffel eller sticka i kakorna.
- Lägg två kakor på varje plåt och låt dem vila i en halvtimme på plåten innan gräddning.
- Grädda i 10 minuter på 225 grader.
Innehåller annonslänkar till våra affiliate partners.