Vi försöker baka så ofta som möjligt. Idag bakade jag och Maja lantbrödskakor av Kungsörnens mjölblandning ”Lantbrödsmjöl”. Och det blev godare än förväntat. Vi fick ett väldigt smakrikt bröd. Det beror antagligen på de fyra sädesslagen i mjölblandningen.
Kalljäst och naggat
Maja gillar mest att äta lite deg, nagga brödet och provsmaka efteråt. Det här brödet är så enkelt att baka. Receptet stod på förpackningen men vi avvek något eftersom vi som vanligt lät det jäsa över natten i kylen. Kalljäst blir alltid bra och därför använde vi bara 5g jäst.
Innehåller annonslänkar till våra affiliate partners.
Bra att ha när du ska baka
Ingredienser
Ingredienserna vi använde på vårt sätt med ”kalljäsning” blev följande:
- 5 g jäst
- 5 deciliter mjölk
- 2 matskedar sirap
- 2 teskedar salt
- 50 gram smör
- ca 14 dl Lantbrödsmjöl
Mjölet är en blandning av de fyra sädesslagen råg, vete, korn och havre. Vi gräddade de fyra kakorna i 225 grader i cirka 8 minuter.
Gör en egen lantbrödsmjölmix
Om man vill mäta upp och blanda en egen mjölblandning kan man använda följande vikter:
- Vetemjöl 62%
- Rågmjöl 14%
- Kornmjöl 18%
- Havremjöl 6%