Det här är än så länge mitt favoritrecept på limpa. Den blir så saftig och håller sig färsk förvånansvärt länge. Flingsaltet gör att limpan är riktigt smakrik.
Limpan är enkel att baka om man har brödformar. Kalljäsningen är enkel och pålitlig för att få ett bra jäsresultat. Vi kalljäser ofta våra degar vid bakning. Läs mer om kalljäsning i det här inlägget.
Ingredienser
Receptet hittade jag här.
- 25 g jäst
- 3 dl kallt vatten
- 1 tsk salt
- 1 msk brödsirap
- 1 dl havrekli
- 5 dl vetemjöl special eller manitoba cream
Du behöver också:
- sesamfrö
- linfrö
- vallmofrö
- flingsalt
Gör så här
- Smula jästen i en bunke. Häll på vatten och rör om tills jästen lösts upp.
- Rör ner salt och sirap. Rör ner havrekli. Rör ner mjöl till en deg.
- Placera ett bakpapper i en brödform och häll/klicka i degen (den är lite kletig) i formen.
- Lägg på en bakduk och låt jästa i kylen över natten.
- På morgonen penslas brödet försiktigt med vatten. Strö över frö och lite flingsalt.
- Grädda brödet i 225 gr i 25 minuter. Låt svalna i ca 30 minuter.

Jag använder en plastfoliehätta. Den passar perfekt över två brödformar i kylen.
Limpa med strösslade frön och salt ovanpå

Färdigjäst och penslad med vatten. Imorse tog jag chiafrön, sesamfrön, ljusa och mörka vallmofrön och flingsalt ovanpå.
Innehåller annonslänkar till våra affiliate partners.
Bra att ha när du ska baka
Mmmm dags för frukost
Färdigbakat och redo för frukost!
Det är riktigt svårt att skära brödet medan det är varmt så man får ha lite tålamod. Jag brukar baka två limpor, funkar utmärkt att bara dubbla satsen och hälla i två formar.

Frysa in eller rosta i brödrosten
Idag tänkte jag skiva den ena och lägga i frysen och kunna ta fram några skivor i taget om man vill rosta brödet. Den gör sig riktigt bra rostad. Den är populär av både oss vuxna och barnen. Om den blir torr efter några dagar så testa att rosta den då blir den god igen.
Mmmmusik
Kom att tänka på hitlåten från 1993, Mmm Mmm Mmm Mmm av Crash Test Dummies när jag skrev det i rubriken ovanför. Lägger in den i inlägget så kan ni lyssna på det när ni bakar. Varsågoda och njut av det salta goda brödet.