
Bli inte förvånad över den lilla mängden jäst. Det behövs inte mer när degen jäser långsamt. Jag använde både en ”plastfoliehatt” och en bakduk över degbunken. ”Hattarna” har jag hittat på Clas Ohlson. Så himla smart att inte behöva slänga plastfolien efter att ha använt den en enda gång!
Brödet håller sig i ca 2-3 dagar.
Ingredienser till 2 stora baguetter:
- 6 gram jäst (ungefär 6 st ärtstora bitar)
- 6 dl kallt vatten
- 1 skalad och riven morot
- 1 msk honung
- 3 tsk salt
- 1 msk olivolja
- 2 dl fint rågmjöl
- 12-13 dl vetemjöl
Gör så här:
På kvällen
- Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, rör tills jästen lösts upp.
- Tillsätt riven morot, honung, salt och olja.
- Tillsätt sedan rågmjöl och vetemjöl som du tillsätter lite i taget. Degen ska bli fast och smidig.
- Låt degen jäsa i rumstemperatur i degbunken. Täck över degbunken med plastfolie och en handduk.
- Låt jäsa över natten.
På morgonen
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Mjöla ett bakbord väl. Degen är nu rätt klibbig men ta ut den och lägg på det mjölade bakbordet. Strö lite mjöl över så du kan ta i degen lite lätt. Den ska inte knådas utan bara skälpas upp.
- Dela i 2 delar och tvinna till baguetter. Mjöla de klibbiga sidorna.
- Lägg försiktigt upp på en plåt med bakplåtspapper och låt stå medan ugnen blir varm.
- Sätt in i ugnen ca 14-18 minuter. Brödet ska låta ihåligt när du knackar på det.
- Låt svalna och njut av nybakat bröd.
Länk till Victorias provkök där jag hittade receptet.