Nattjäst bröd med rågmjöl och morot

Länk till där jag hittade receptet

Bli inte förvånad över den lilla mängden jäst. Det behövs inte mer när degen jäser långsamt. Jag använde både en ”plastfoliehatt” och en bakduk över degbunken. ”Hattarna” har jag hittat på Clas Ohlson. Så himla smart att inte behöva slänga plastfolien efter att ha använt den en enda gång!

Brödet håller sig i ca 2-3 dagar.

Till 2 stora baguetter behövs:
6g jäst (ungefär 6 st ärtstora bitar)
6 dl kallt vatten
1 skalad och riven morot
1 msk honung
3 tsk salt
1 msk olivolja
2 dl fint rågmjöl
Ca 12-13 dl vetemjöl
Gör så här:
På kvällen:
Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt riven morot, honung, salt och olja. Tillsätt sedan rågmjöl och vetemjöl som du tillsätter lite i taget. Degen ska bli fast och smidig. Låt degen jäsa i rumstemperatur i degbunken. Täck över degbunken med plastfolie och en handduk. Låt jäsa över natten.
På morgonen:
Sätt ugnen på 250 grader.
Mjöla ett bakbord väl. Degen är nu rätt klibbig men ta ut den och lägg på det mjölade bakbordet. Strö lite mjöl över så du kan ta i degen lite lätt. Den ska inte knådas utan bara skälpas upp. Dela i 2 delar och tvinna till baguetter. Mjöla de klibbiga sidorna. Lägg försiktigt upp på en plåt med bakplåtspapper och låt stå medan ugnen blir varm.
Sätt in i ugnen ca 14-18 minuter. Brödet ska låta ihåligt när du knackar på det.
Låt svalna och njut av nybakat bröd.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s