Nattjäst bröd med rågmjöl och morot

Baguette med rågmjöl och morot.

Bli inte förvånad över den lilla mängden jäst. Det behövs inte mer när degen jäser långsamt. Jag använde både en ”plastfoliehatt” och en bakduk över degbunken. ”Hattarna” har jag hittat på Clas Ohlson. Så himla smart att inte behöva slänga plastfolien efter att ha använt den en enda gång!

Brödet håller sig i ca 2-3 dagar.

Ingredienser till 2 stora baguetter:

  • 6 gram jäst (ungefär 6 st ärtstora bitar)
  • 6 dl kallt vatten
  • 1 skalad och riven morot
  • 1 msk honung
  • 3 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl fint rågmjöl
  • 12-13 dl vetemjöl

Gör så här:

På kvällen

  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, rör tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt riven morot, honung, salt och olja.
  3. Tillsätt sedan rågmjöl och vetemjöl som du tillsätter lite i taget. Degen ska bli fast och smidig.
  4. Låt degen jäsa i rumstemperatur i degbunken. Täck över degbunken med plastfolie och en handduk.
  5. Låt jäsa över natten.

På morgonen

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Mjöla ett bakbord väl. Degen är nu rätt klibbig men ta ut den och lägg på det mjölade bakbordet. Strö lite mjöl över så du kan ta i degen lite lätt. Den ska inte knådas utan bara skälpas upp.
  3. Dela i 2 delar och tvinna till baguetter. Mjöla de klibbiga sidorna.
  4. Lägg försiktigt upp på en plåt med bakplåtspapper och låt stå medan ugnen blir varm.
  5. Sätt in i ugnen ca 14-18 minuter. Brödet ska låta ihåligt när du knackar på det.
  6. Låt svalna och njut av nybakat bröd.

Länk till Victorias provkök där jag hittade receptet.

Kalljästa rågsiktskakor

Luftigt och enkelt bröd. En klassiker med god smak. Kalljäsningen är perfekt då man kan göra en deg och bara grädda några kakor åt gången så får man färskt bröd varje dag. Det är bara att låta degen ligga kvar i kylskåpet.

Läs mer …

Idag blev det lantbrödskakor

Vi försöker baka så ofta som möjligt. Idag bakade jag och Maja lantbrödskakor av Kungsörnens mjölblandning ”Lantbrödsmjöl”. Och det blev godare än förväntat. Vi fick ett väldigt smakrikt bröd. Det beror antagligen på de fyra sädesslagen i mjölblandningen. Kalljäst och naggat Maja gillar mest att äta lite deg, nagga brödet och provsmaka efteråt. Det här…

Läs mer …

Laddar in …

Något gick fel. Ladda om sidan och/eller försök igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s