Pyssel i köket, müsli och bars

Igår kväll fixade jag hemmagjord müsli och nöt- och fröbars som är ett perfekt mellanmål.

Jag har fortfarande ett lass med mellismuffins i frysen men det kan ju vara skönt att variera lite ibland.
Jag har precis köpt en mugg som är perfekt att ta med smoothie i och tillsammans med en bar eller en muffins orkar jag hela dagen fram till lunch.

20140205-110807.jpg

20140205-110834.jpg

20140205-110848.jpg

Recept på müslin:

5 dl havregryn
5 dl rågflingor
100 g mandel
2 dl solroskärnor
1 dl kokosflingor
1 dl linfrön
1 dl råsocker
2 dl vatten
5 msk matolja
2-3 dl mjuka russin

Hacka nötterna grovt, blanda ner rågflingor, havregryn, solroskärnor, kokosflingor och linfrön. Vänta med russinen.
Rör om och vänd sedan ner sockret och rör om igen.
Värm ugnen till 200 grader.
Blanda vatten och olja och stänk detta över blandningen. Krama lätt med handen så att fukten tränger in.
Bred ut allt i en lätt smord långpanna. Sätt in i ugnens mittläge i ca 20-30 minuter. Vakta noga under tiden och ta ut plåten minst tre gånger och rör om så att müslin blir jämnt rostad.
Låt den sedan kallna, blanda ner russinen och förvara i en tät burk.

Recept på nöt-och fröbars:
(Inga exakta mått utan jag känner efter lite och så beror det på vad som finns i skafferiet)
Hasselnötter’ 2-3 dl
Mandel, 2-3 dl
Cashewnötter, 1 dl
Pistagenötter, 1,5 dl
Paranötter 1/2 dl
Valnötter, 1 dl
Russin, en näve
Dadlar. 5 st
Solroskärnor 1 dl
Linfrön, 1/2 dl
Pumpafrön, 1/2 dl
Sesamfrön, 1/2 dl

Ev. Lite salt.
3 äggvitor

Hacka alla nötter och russinen och dadlarna grovt. Blanda ihop allt med fröna.
Vispa äggvitorna till hård skum och blanda ner i smeten.
Bred ut ett tunt lager på ett bakplåtspapper. Tre äggvitor är lagom när man har så mycket nötter och frön att ett täcker hela papperet om det inte är tjockare än 1 cm. Ju tjockare, desto mjukare blir barsen.
Jag vill gärna ha de lite knaprigt så jag försöker bre ut smeten så tunt som möjligt.
225-250 grader.
In i mitten av ugnen i cirka 5 minuter men vakta noga så att det inte bränns.

One response to “Pyssel i köket, müsli och bars

  1. Hej!

    Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i Hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

    Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

    För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

    Med vänlig hälsning,

    Emilie
    Hittarecept.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s