Lammuppdatering

Förra året var ju första året som vi fick egna lamm och allting gick över förväntan. Det föddes nio lamm och vi behövde inte göra någonting, allting gick galant.
I år så har vi dubbelt så många tackor som ska lamma, tolv stycken. De första lammen föddes den 25 februari och allting verkade gå jättebra, men det ena lammet dog tre veckor gammalt. Och nu i lördags så födde Lotta, en förstagångsföderska två lamm men det ena mådde inte bra. Det kunde varken stå upp eller äta så i söndags så avlivade vi det.
Vi kände oss te deppiga, fyra lamm födda och facit var fyra baggar varav bara två lever. Men igår så överraskade Annika, också hon förstagångsföderska, oss med att klämma ut en frisk och kavat liten tacka mitt bland alla andra. Jag blev riktigt förvånad när jag kom ut och det kliver runt ett litet lamm där som inte fanns där några timmar tidigare. Annika är en riktig supermamma, slickade rent lammet på en gång, vaktar det noga och till och med hukar när flickan vill dia så att hon kommer åt bättre.
Lotta hade inte lika naturliga modersinstinkter som Annika, hon slickade inte rent sina lamm alls, lät bara det lammet som kunde stå äta på ena ena sidan. Så igår var jag tvungen att mjölka ur henne, så att hon inte skulle få juverinflammation, ena sidan av juvret var sprängfullt och alldeles varmt, spenen var lika stor som en morot. Nu går det bättre och de ska snart få gå tillsammans med resten av flocken.

Det ska bli spännande att se vem som står näst på tur, jag gissar på Kerstin, Inga eller Lisa.
Fortsättning följer….

Det kommer ett till inlägg med lite lammbilder.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s