Nya idéer och tankesätt

image

Jag har för första gången sedan jag blev mamma gjort ett genusmedvetet val.
Jag läser ju ganska mycket och vill vara en förälder som gör medvetna val, som har en tanke bakom varje beslut som jag tror är det bästa för mina barn.
Jag vill inte att mina barn på något sätt ska känna sig hämmade, jag vill att de ska få tillgång till hela världen.
Därför blir jag mer och mer intresserad av att läsa mer om genus, speciellt nu när jag snart börjar läsa till lärare.
Jag vill inte dela in barn i fack eller kategorier, jag vill inte förutsätta att de är si eller så pga av deras kön. Jag vill att barn ska få vara barn.
Mina pojkar har aldrig fått höra att vissa färger är flickiga eller pojkiga, de leker med dockvagnar även om favoriterna är bilar. Jag fokuserar aldrig på om det är män eller kvinnor, flickor eller pojkar vi ser eller träffar. Jag fokuserar på vad människorna gör istället. Jag säger barn eller barnets namn istället för flicka eller pojke men enbart för att ordet hen fortfarande känns ovant i min mun.

När det kommer till barnkläder så är jag konstant frustrerad, pojkkläder är så tråkiga! På flickornas avdelning är det fullt med färger medans pojkarna ska vara tuffa, stora, starka och gärna militära. Nu köper jag sällan nya kläder eftersom jag älskar att handla begagnat men idag gjorde jag mitt första genusmedvetna val.
Jag köpte strumpor till Olle och de ”flickiga” strumpor var bättre och roligare.
Så jag köpte rosa och lila strumpor till Olle och det känns riktigt bra. Jag känner mig stolt eftersom jag vet att han inte kommer tycka att det är konstigt på något sätt, om han säger något så kommer han fokusera på att det är en mus på strumpan. Om någon annan skulle säga något så kommer jag vara att strumporna är väldigt mjuka och sköna. Man borde fokusera mer på plaggens funktion och bekvämlighet istället för färg eller om det är fint eller inte.
Läs gärna den här krönikan, om genus. Lady Dahmer skriver mycket tänkvärt om många saker på sin blogg. Hon är extrem och som vanligt så är det svårt att köpa hela paketet och därför plockar jag ut det som passar mig och behåller bara godbitarna.

Jag tänker också läsa boken Ge ditt barn 100 möjligheter istället för två av Kristina Henkel och Marie Tomicic. Men jag väntar tills den blir ledig på bibblan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s