Olycksfall i fårhagen

image

Igår så bröt bagglammet Emil sitt horn. Vi har ingen aning om vad som hänt men hornet hade nästan helt lossnat och han var helt blodig i ansiktet.
Hornet låg framåt ner mellan ögonen. Våra bagglamm är inte tama, vilket vi har tyckt varit bra.
Eftersom de ändå ska slaktas om några månader så vill vi inte behöva gråta för att våra kelgrisar ska dö. Men just igår så vore det inte fel om han hade kommit fram till oss självmant.
Lite mer fårerfarenhet hade inte heller suttit fel. Men jag ringde Pia, som vi köpte fåren av från början och fick lite hjälp.
Det märktes att han hade ont, han gick inte runt och åt med resten av flocken utanför låg ensam ner i hagen och såg bekymrad ut. Vi gick ut när pojkarna somnat och tog med oss lite hårt bröd. Då kom alla, Emil också.
De cirkulerade runt lite och sen efter ett tag så slängde jag mig mot honom och högg tag i ullen på rumpan och fick ner honom.
Johan bar ut honom ur hagen och han var helt slak, det märktes att han hade ont så fort han rörde på sig. För när vi skulle spola av honom med slangen så låg han helt stilla på marken.

image

image

image

Eftersom hornet fortfarande satt fast lite så fick vi skära loss det med en kniv, det var inte särskilt stor snittyta men blödde ganska mycket ändå.
Vi gjorde rent så mycket det gick och spolade såret med koksalt och jag tryckte kompresser mot blödningen innan vi la om såret. Vi måste ju skydda det eftersom flugorna sätter sig på en gång och kan lägga ägg vilket ger ett infekterat sår.
Jag kan ju säga att det inte är lätt att bandagera en fårskalle. Men vi fick till det till slut, nu måste jag gå ut och kolla om det sitter kvar efter natten.

image

image

image

image

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s