Fårklippning

image

Syns det vem av flickorna som redan blivit friserad?

Nu har vi äntligen köpt oss en elektriskt klippmaskin till fåren, i höstas klippte vi dem med en handsax för får och det var tungt och tog väldigt lång tid.
Maskinen är hyfsat lätt och smidig och det funkar riktigt bra. Man klarar av att klippa nästan hela fåret själv, det är när man lyfter upp det och sätter ner det på rumpan och ska klippa magen som man behöver hjälp.

Johan och jag klippte Kerstin och Britta i lördags, i söndags så kom Eva-Lena hit, hon är delägare i fåren. Hon hjälpte mig att klippa Inga och Tingeling, så nu är det Lisa och Anna kvar och så Helge  förståss men honom är det ingen brådska med.

Tackorna ska snart börja äta kraftfoder, havre och korn för att säkerställa att de får all näring lammen i magen behöver för att växa och frodas.

Två av anledningarna till att man klipper tackorna innan lamning är att inte lammen ska få tag på en smutsig pälstuss och suga på istället för en spene, då får de i sig bakterier som i värsta fall kan vara dödliga för en känslig lamm-mage.

Den andra anledningen är att när man rakar av pälsen så äter tackorna större mängder för att kompensera värmeförlusten. Det är svårt, nästintill omöjligt för tackorna att tillgodose sitt ökade näringsbehov med enbart grovfoder, alltså hö eller ensilage.
Man börjar ge dem en mindre mängd med kraftfoder för att sakta öka, allt det här har vi läst oss till, vi är ju nybörjare.

Varken jag eller Johan har ens bevittnat en lamning förut så det här kommer att bli riktigt spännande. Varje tacka får mellan ett till tre lamm så till våren så kommer vi alltså att ha mellan 13 och 25 får sammanlagt om allt går som det ska.

Och det håller vi tummarna för.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s