Liemannen

ur filmen The Meaning Of Life
Liemannen

Jag undrar vem liemannen är och varför han symboliserar döden.

Det är inte så att jag har haft besök av honom eller  är rädd att han ska komma. Men man undrar ju var symbolerna kommer ifrån och varför de uppstått.

Last Action Hero

När jag fantiserar om ”Liemannen” ser jag framför mig figuren ur Ingmar Bergmans film Sjunde Inseglet eller ”Döden”  i filmen Last Action Hero med Arnold Schwarzenegger. Såg han ut så från början? Förresten borde ni se den sistnämnda filmen en söndagskväll när det inte finns något vettigt att se på tv, för filmen är inte så vettig den heller, men underhållande.

Varför bär han en lie? Han kunde ju använt något annat trevligt vasst föremål som enkelt kan döda en människa. Säkert finns bättre alternativ som är lättare att bära.

Döden spelar schack i Sjunde Inseglet

Liemannen är en skördeman

Liemannen använder sig av två redskap, lien och timglaset. Timglaset används för att mäta ut livet, lien används till att skörda livet.

Många folksägner berättar att ”döden” kommer med en kärra dragna av vita hästar, medan andra menar att han kommer till häst utan kärra. Hans uppgift är dock densamma, att hämta och ledsaga den dödes själ till dödsriket. I till exempel grekisk mytologi finns färjekarlen Karon vars uppgift är att färja de döda över floden Styx vilken avgränsar de levandes värld från dödsriket.

Den nuvarande symbolen ”Liemannen” är mycket svår att härleda till en speciell plats eller folktro. Liknande figurer finns i de flesta religioner och folksägner världen över.

Liemannen dök upp under medeltiden

”Liemannen” började dyka upp i det utséende vi känner honom under medeltiden. Digerdödens framfart, vilken dödade ca 75 miljoner människor,  i Europa på 1340 till 1350-talet bidrog starkt till detta.

Om legenden är sann kan få berätta. Det är inte många som återvänder efter att ha träffat honom. Jag hoppas det dröjer innan han visar sig. Men döden är alltid fascinerande att fundera över. Och jag som är lite historieintresserad behövde få veta varför legenden existerar.

/Johan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s